EGZOTIKUS NÖVÉNYEK

gyümölcstermők,
dísznövények,
fűszernövények

 EGZOTIKUS NÖVÉNYEK

Citrus félék


Citromfa - Citrus limo
Mandarin - Citrus deliciosa
Narancs - Citrus nobilis
Puspáng levelű törpenarancs - Chinotto
Koktélmandarin - Kumquat - Fortunella margarita

Mediterrán jellegű növények. Nyáron lehetőleg szabadban, félárnyékos helyen tartsuk. Télen a pihenés alatt hőigényük 0-10 °C (hideg előszoba), de fény szükséges. 

Datolyaszilva (hurma, kákó, persimon) - Diospyros kaki


A legfagyállóbb szubtrópusi növény a datolyaszilva - hazánkban is kitűnően tartható. Szélsőséges teleken a fiatal hajtások lefagyhatnak, de a több éves ágak már nem károsodnak. Kínában és Indiában már az ókorban termesztették. Őshazájából, Kínából terjedt el. A fa jó alkalmazkodó képességével meghódította az USA-t, Grúziát, Örményországot, Görögországot és a mediterránumot. Bár lassan, de hazánkban is kedvelté válik. Magyarországon kb. 400 oltott fa található, elsősorban kiskertekben. Három - nagyobb - kísérleti ültetvény is létezik már. A Balaton felvidéken, Kiskőrösön és a Ferihegyi repülőtér közelében. Eddig kitűnően vizsgáztak. (Az egyik ültetvényen jégverés okozott károkat, de ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy hazánkban most kezd elterjedni és nem őshonos.)


Régebben a kétlaki növények voltak túlsúlyban. Jelenleg már csak a partenocarp vagyis a megtermékenyülés nélkül is termő példányok vannak forgalomban. Ezek a fák magot nem érlelnek. A növény későn, általában május végén virágzik - így a késői fagyok sem tesznek kárt a virágzatban. Gyümölcse októbertől szüretelhető. 20-40 dkg súlyúak. Színük a sárgától a sötét pirosig terjed, fajtától függően. Kinézete, állaga a paradicsomhoz hasonlít leginkább. Éretlen állapotban szájat összehúzó csersavat tartalmaz. A gyümölcs utóérlelése szükséges - ekkor a csersav lebomlik. Csak akkor fogyasztható, ha teljesen puha tapintású. Cukorban, karotinban és C-vitaminban gazdag, különleges ízű gyümölcs. Gyümölcse frissen, aszalva, krémnek, lekvárnak készítve fogyasztható.


Hideg helyen Húsvétig is eltartható. Íze talán őszibarack, sárgabarack és egy kis kanál méz keverékére hasonlít. A növény 3-5 méterre megnövő, sűrűn elágazó fa. Szabálytalan gúla alakú, bőségesen elágazó koronát fejleszt. Termete az almafáéhoz hasonló. Levelei hosszúkásak, enyhén oválisak, olajosan fénylőek. Virágaira a négyfelé osztottság jellemző. A hímvirágok kisebbek, csoportosan helyezkednek el, míg a nővirágok magányosan találhatóak. Nemcsak gyümölcséért, díszfaként is tartják.


Szaporítás:

Diospyros lotus magcsemetébe oltással vagy szemzéssel. A vad magról kelt növények gyümölcse apró, fogyasztásra alkalmatlan. Oltás után a harmadik évben fordulnak termőre a csemeték. Metszés: Csak, ha feltétlenül szükséges - koronaalakítás céljából. Ágazata törékeny. Metszés csak rügyfakadás után. A vágási felületet azonnal fasebkátránnyal le kell zárni, mert a fa a seben keresztül kiszáradhat!


Ültetés:

Talajra nem igényes, de az erősen mocsaras, meszes talajt nem kedveli. 50x50x50 cm mély ültető gödröt készítsünk, melybe morzsalékos, tápanyagban és humuszban gazdag földet teszünk. A fát olyan mélyre helyezzük a gödörbe, hogy az oltás 15-20 cm-re a talaj szint alá kerüljön. Ezzel nagy fagyok esetén el kerülhetjük a nemes rész kifagyását. Enyhén tömörítsük, majd 20-30 liter vízzel alaposan öntözzük meg.


Öntözés:

Főképp az ültetés utáni években bőségesen, de nagyobb korban is meghálálja a sok öntözést nagyobb és több gyümölccsel.


Tápoldatozás:

Ültetéskor a gödör aljára szerves trágya. Legjobb az érett marhatrágya. Később csak ősszel, beöntözéssel juttassunk tápanyagot a növénynek. Kártevője hazánkban nem ismert. Vírusra, gombabetegségekre nem érzékeny. Valódi biogyümölcs. Vegetációs időszakban, a nitrogénben gazdag tápoldat gyümölcshulláshoz vezethet. Dézsában is kitűnően tartható.


Néhány jó tanács:
Célszerű datolyaszilva fánkat az első 2-3 évben takarni. A szabadgyökerű növények rosszul viselik az átültetést, lehetőleg konténeres növényt vásároljunk. Nyár közepén, amikor a gyümölcsök dió nagyságúak -a fa ledob egy csomó termést, ez természetes folyamat. Az Olaszországból (főleg középről) behozott csemeték sokkal fagyérzékenyebbek, mint a hazai magból kelt, hazai fáról oltott növények.

Bromélia


A broméliák a trópusok legszínesebb és legváltozatosabb növényei. Eredeti élőhelyük a trópusi dél amerikai őserdő.


A broméliák családjába több mint 160 faj található. Egyesek a meleg párás levegőt kedvelik, míg mások inkább a szárasságot. Vannak talajon élők és vannak epiphyták, amelyek a fák tetején élnek több méter magasan.   A broméliák tölcséres levélrózsája minden esetben az esővíz összegyűjtését szolgálja. Az ősredőben akár a talajon akár a fák tetején él, a levélrózsában gyűjti össze a növény az esővizet, így jut kellő nedvességhez és tápanyaghoz.


A broméliák virágzási ideje akár egy - másfél hónapig is eltarthat, de virágzás után színes tarka vagy épp csíkos levélzetükkel is szép szobadíszek maradnak.


Legfontosabb igényük hogy a levélrózsában mindig legyen friss víz, és ne öntözzük túl a földet, a két locsolás között hagyjuk mindig kiszáradni a talajt, hiszen a levélrózsából veszi fel a legtöbb nedvességet a növény. Télen, ha szükséges pótoljuk a páratartalmat, vagy permetezzük a növény leveleit.

Babércserje - Laurus nobilis


A babér a legrégebben ismert és igen elterjedt fűszernövények közé tartozik. A Kis-Ázsiában, a Földközi-tenger vidékén és az Atlanti-óceán mediterrán éghajlatú szigetein vadon is, de főleg kultúrákban növő örökzöld cserje vagy fa egészben használt levele értékes karakterű fűszer. Nyáron tűző napon, télen 0 Celsius fok körül tartható. -5 fokig nem károsodik. Különösebb gondozást nem igényel, de feltétlenül ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki és víz ne álljon alatta!

Gyömbér - Zingiber officialis


Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete barbadosi és a hámozott, fehér bengáliai gyömbér. Vágva, őrölve, egyes országokban kandírozva (cukrozva) is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják; ilyenkor előbb meg kell hámozni. Kevés gondoskodással virágcserépben is nevelhető. A gyökér forrázata gyógyteaként vértisztító, meghűlés, torokfájás, gyomorbajok, felfúvódás, étvágytalanság, gyengeség ellenszere.