TILLANDSIA

A levegő akrobatái. Viszonylag könnyű tartásuk és változatos, érdekes alakjuk miatt hamar megszerethetők és gyorsan szenvedéllyé is válhat gyűjtésük...

 A TILLANDSIA

A tillandsiák a bromélia család legérdekesebb nemzetsége. Közép- és Dél-Amerika legkülönbözőbb területein előfordulnak. A hűvösebb hegyvidékektől az egyenlítői forró őserdőkig, de sivatagos területeken is megtalálható. Általában nagyon igénytelen növények. Néhány drótszerű gyökérrel faágakon, vagy sziklákon tapadnak meg. 
Formában rendkívül gazdagok. Különleges pikkelyekkel a csapadékból, éjjeli harmatból, de akár a levegő páratartalmából is fel tudják venni a vizet. Legtöbbször faágra, kéregre felkötve kerülnek forgalomba. 
A Tillandsia család különleges tagja a tillandsia usneoides - ezüstszakáll -, mely teljesen gyökértelen. 

 A TILLANDSIA GONDOZÁSA

Hetente egy alkalommal 10-20 perces időtartamra kéz meleg, lehetőleg esővízbe áztatjuk. Az éjszakai harmat pótlására naponta, a reggeli órákban vízzel permetezzük. Tavasszal és nyáron 10-14 naponként az öntöző, permetező vízbe 1 ezrelék wuxall tápoldatot tegyünk. Nyáron félárnyékos faágra a szabadba kihelyezve tartható. Szobában az ablak közelébe helyezzük el, de a fűtőtesttől., erős napfénytől távolabb. Növényeinket tarthatjuk yuccára, ficusra, faágra stb. felkötve vagy felakasztva. 

Pusztulásukat elsősorban a túlöntözés és a megfázás okozza.
 

vissza a lap tetejére