ORCHIDEA

A természet gyöngyszemei, a növénybirodalom királynője. Fantasztikus virágaival a napfényes nyár hangulatát varázsolja otthonunkba... 

Az orchideák a sarkok és a sivatagok kivételével a földön mindenütt megtalálhatók. 80-85%-uk a trópusi, szubtrópusi területeken él. A legváltozatosabb növények, kb. 25.000 faj él a földön. Hazánkban 49 fajta található, erdőszéleken, réteken, mocsaras területeken. Az egyik legszebb faj a Boldogasszony papucsa - Cypripedium calceolus

Cypripedium calceolus
Életmódjukat tekintve léteznek talajlakók (terrester), és fán élők (epiphyta) - nem élősködők, csak a fával együtt élnek. 

 

 

 

 

 

A trópusokról az első Orchideák a XVIII - XIX. század fordulóján érkeztek angol és holland főúri gyűjteményekbe. Magyarországon Szécsényben (1820), Gyöngyösapátiban (1831), Kismartonban (1862) tudunk grófi, hercegi kastélyokban orchideákról. Az első nagyobb kereskedelmi mennyiségű állomány az 1920-as évektől léteztek a Budán létrehozott várkertészetben.    

Az első magyar hibrid a Budavár nevet kapta, Laeliocattleya windobonensis x Brassavola dygbiana kereszteződéséből jött létre. A második világháború a várkertészetet teljesen tönkretette. 

Az orchideák élőhelyi hőmérsékleti viszonyaik szerint lehetnek:
- melegházi +21 - +30 C fokig
- mérsékelt házi +16 - +21 C fokig
- hidegházi +10 - +16 C fokig

Ezeket a hőmérsékleteket szükséges betartani ahhoz, hogy növényeink jól érezzék magukat. 

A trópusi orchideákat mindig nyirkosan kell tartani - amit víz porlasztással, permetezéssel, párologtatással érhetünk el. Lágy vizet kedvelnek az orchideák, (5-6 PH) amelybe tavasztól őszig 10-14 naponta egy ezrelék tápoldatot adagolunk. A tápoldatos vízzel a leveleket, a virágot, és természetesen az ültető anyagot is nedvesítjük.

 

Szaporítás egyes fajoknál tőosztással is, de gyakran csak magvetéssel, steril laboratóriumban lehetséges. 

Téli időszakban trópusi orchideáink legnagyobb részét pihentetjük, kivéve a fiatal növényeket. A tápanyag utánpótlást csökkentjük, vagy a fényszegény időszakban teljesen el is hagyhatjuk.

 AZ ORCHIDEA

 AZ ORCHIDEA GONDOZÁSA

öntözés

Az ideális öntözővíz az esővíz, mely legyen szobahőmérsékletű, hogy a gyökérzet lehűlését elkerüljük. Csapvízből forralással, vagy pl. foszforsav, citromsav hozzáadásával készíthetünk megfelelő öntözővizet (5-6 ph). Az öntözés gyakorisága: az ültető közeg mindig nyirkos legyen, de ne csillogjon a víztől. Egy-egy locsolás között azonban tanácsos a gyökérköteget teljesen kiszárítani. Különösen nyáron, reggelente a leveleit permetezzük le a természet éjszakai harmatának pótlásaként. Fontos, hogy az öntözés után estig kiszáradjon a növény közepéből a víz. A pangó víztől - főleg, ha ez lehűléssel is párosul - elpusztulhat a növény.

tápoldatozás

Szabályozott táplálékbevitellel előmozdíthatjuk az orchidea egészséges fejlődését és virágzását. Márciustól az öntözővízhez hetenként 1 ezrelék Wuxal-t adagoljunk. (1 liter vízhez 1 ml oldat). A permetezővízbe is tegyünk lombtrágyát - ezt a leveleken keresztül veszi fel a növény. Ősszel és télen havonta egyszer elegendő a tápoldatozás, tavasszal és nyáron pedig hetente szükséges.

ültetés és átültetés

Erre legmegfelelőbb idő május-június, az elvirágzás után. A régi ültető anyagot óvatosan távolítsuk el a gyökérzettől; az elhalt gyökereket vágjuk le. Az új cserép kissé nagyobb legyen az eredetinél. A cserép aljára tegyünk kb. 2 cm vastagságban kavicsot, mely a jó vízáteresztésen kívül a stabilitást is biztosítja. állítsuk a növényt a cserépbe és az edény gyenge ütögetése mellett töltsük meg friss ültető anyaggal. átültetés után egy hétig ne öntözzük, csak a leveleket permetezzük. 
Ültetési anyagnak lazának, vízáteresztőnek kell lennie. Tömör, levegőtlen talajban a léggyökerek nem érzik jól magukat. 
Az átültetés 2-3 évente szükséges. A nyirkos ültető anyagot lazán enyhe tömörítéssel rakjuk az ültető edénybe. 7-10 napig ne öntözzünk, csak a leveleket, és a környezetet párásítjuk. Az átültetést a virágzás után célszerű elvégezni. A fán élő (epiphyta) orchideákat fakéregre, szőlőgyökérre mohával is kötözhetjük. 

Ültető anyag javaslat:

Epifta (fán élő) orchideákhoz:

1/2 rész 1-2 cm nagyságú fenyőkéreg zúzalék
1/4 rész savas kémhatású rostos tőzeg
1/4 rész 1-2 cm nagyságú műanyag zúzalék (hungarocell morzsa)

Talajlakó orchideákhoz:
1/3 rész 1-2 cm nagyságú fenyőkéreg zúzalék
1/3 rész savas kémhatású rostos tőzeg
1/3 rész bükkfa lomb

növényvédelem

Esetenként a levelek hátoldalán pajzstetvek jelenhetnek meg. Kézi leszedéssel vagy Chinetrin permetezésével pusztíthatjuk el őket (3 alkalommal 7-10 naponta). 
1-2 mm nagyságú házas csigák is megrághatják növényeinket. Védekezni ellenük összegyűjtéssel vagy Metaldehyd tartalmú csigaölő granulátum kihelyezésével lehet. 
Baktériumos feketerothadás főleg kis növényeknél fordul elő. Gyorsan terjed, ezért a növényt azonnal különítsük el. 
Levélfoltosság: a leveleken néhány mm nagyságú, barnás, vizenyős foltok. 
A baktériumos feketerothadás és a levélfoltosság ellen 2%-os Orthocid vagy Zineb oldat permetezésével és öntözésével védekezhetünk.

 

 

 

 

 

vissza a lap tetejére